Husleia på Seilmakeren må ned

KULTURMINNE: Kommunen bør endre husleiepolitikk her.

KULTURMINNE: Kommunen bør endre husleiepolitikk her. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Seilmakerhusets utgifter til husleie og avgifter framstår i et stadig grellere lys. Innehaver av restauranten i den vernede 1700-talls bygningen betaler 180.000 kroner i året i leie til huseier Porsgrunn kommune.

DEL

PD menerI tillegg kommer flere tusen kroner i måneden til avfallshåndtering, og strømutgiftene i den kaldeste vintertida kan komme opp i 10.000 kroner måneden i det over 250 år gamle bygget.

Kommunen har stengt restauranten inne bak en høy mur i rådhustrappa. I 2013 åpnet kommunen sitt eget kulturhus noen hundre meter bortenfor, fjernet Seilmakerhusets parkeringsplasser, og tok opp konkurransen om lunchkundene. I år har kommunen brukt over 100.000 kroner på å lage utendørskafe med konserter og underholdning, med subsidiert husleie i eget hus, og dermed trappet opp konkurransen med naboen.

På Seilmakerhuset har innehaveren fire ansatte, to kokker og to servitører, jobber selv vanligvis 12 timers dager, og ferie er to uker på vinteren når det er roligst for restauranten. Innehaver har ikke råd til å ansette avløser. Egeninnsatsen er avgjørende for å kunne betale lønninger og utgifter.

Kommunen har riktignok frosset husleia gjennom flere år, men har samtidig fjernet kundegrunnlag og etablert kafevirksomhet i direkte konkurranse med Seilmakerhuset. Istedenfor å påskjønne at en forretnings-ildsjel driver bygget og tar ansvar der, velger kommunen å flå restauranten. Det smaker ikke bra.

Artikkeltags