Fagfolk reddet ørretbekken

FRA NUSTAD: Denne ørreten er fisket i bekken på byggefeltet.

FRA NUSTAD: Denne ørreten er fisket i bekken på byggefeltet.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Rådmann og folkevalgte i Bamble vedtok et byggeprosjekt som i verste fall kunne ha ført til politianmeldelse for miljøkriminalitet.

DEL

PD mener Ingen tenkte på at det faktisk går en bekk med sjøørret der de planla ny bebyggelse på Nustadjordet. Takket være dyktige fagfolk i kommunen ble miljøtabben oppdaget. Dette har ført til at boligbyggingen er utsatt, og byggegrensa blir flyttet for å beskytte bekk og fisk. Det er bra.

PD fortalte fredag historien om ørreten som har ført til utsettelse for bygging av kommunale boliger på Nustadjordet. Lenge etter at planen var vedtatt, oppdaget Bamble kommunes miljørådgiver nokså tilfeldig at det er ørret i bekken. Rådgiveren var i området for å ta en vannprøve, i forbindelse med overvåking i henhold til EUs vanndirektiv, da han så noe som sprellet i bekken. I tillegg oppdaget en ansatt på teknisk at bekken ikke var tegnet tydelig inn på kartet der boligbyggingen er planlagt. Miljørådgiveren rykket ut, og med strømfiske fisket han og en kollega til sammen 26 små sjøørret i bekken.

Beskyttelse av gytebekker mot nedbygging er heldigvis blitt skjerpet de seinere åra, og gamle synder blir forsøkt reparert. Stor innsats fra fagfolk i Telemark er årsak til at det er mye sjøørret i lokale fjorder. I Bamble sviktet byggesaksbehandlerne da de la fram utbygging på Nustadjordet, men kommunens egne eksperter reddet situasjonen før det var for seint. Det viser at kvalitetskontrollen har fungert i Bamble kommune.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken