I PD fredag fortalte Kjetil Østlie i Visit Grenland at nyetableringen av Bjørkheim kafe har gjort øya til et nytt samlingssted for hyttefolk, båtfolk og øyhoppere. Mange av oss har vokst opp med Bjørkøya og har noen av de beste ferieminnene derfra. Bjørkøya var den sosialdemokratiske sommeridyllen som fagforeningen gjorde praktisk og økonomisk mulig for mange familier, men for rundt 15 år siden måtte daværende HAF-ledelse og styre starte et arbeid for fornyelse. Eiendommen forfalt og etterspørselen ble lavere fordi folk ville ha høyere standard.

HAF har en stor del av æren for at Grenland kalles norgesmester i omstilling. Det er ikke bare innenfor portene på Herøya de har bidratt til omstilling, men ute i skjærgården også. Nye generasjoner har oppdaget Bjørkøya som en slags gjemt perle, etter at HAF og selskapet de eier 40 prosent av, Bjørkøya Utvikling AS, har investert titalls millioner i ny infrastruktur, nye hytter, serviceanlegg, kafe, brygger og totalrenovering av villa og gård. Salg av både eldre og helt nye hytter har ført til større attraktivitet og mer grunnlag for drift av øya.

Vi mener HAF og selskapet med Tim Kronborg og Jørn Pettersen har gjort en god jobb med Bjørkøya. Skjærgårdsøyene er til for å brukes, ikke gro igjen.