Kaotisk situasjon for skoler

STRI JOBB: Kommunalsjef for skolene, Tollef Stensrud.

STRI JOBB: Kommunalsjef for skolene, Tollef Stensrud.

Av

Nye tall for oppgradering av ungdomsskolene på Kjølnes og Tveten ble offentliggjort her i PD torsdag, og nå er kostnadene økt fra 160 til 220 millioner. Dette kommer fram samme uka som det blir kjent at Utdanningsdirektoratet har tillatt etablering av en privat toppidrett ungdomsskole i Porsgrunn.

DEL

PD menerVi mener grunnlaget for å omorganisere ungdomsskolene stadig svekkes, for det er usikkerhet, ikke forutsigbarhet og stabilitet som preger saken. Rådmannen ville redusere antall ungdomsskoler fra 5 til 3. Vestsida og Stridsklev skulle legges ned. Bystyret ble presset til å opprettholde Vestsida, men la ned Stridsklev. En ny kabal er stadig blitt justert.

Prognosene for elevtall har endret seg ganske markant, samtidig som anslåtte utgifter til utbygging og modernisering på Kjølnes og Tveten har føket opp og ned som en jojo. For bare noen måneder siden var prisen 300 millioner.

Med to nye private ungdomsskoler, en i kjølnesområdet og en i Bergsbygda, elevtall i fall, og priskarusell på kostnader er beslutningsgrunnlaget bystyret har basert seg på åpenbart endret. Nå skal de snart vedta nytt budsjett, og skole og barnehageoppgaver står i kø: Tidlig innsats, lærernorm, nye barnehagekrav og skjevfordeling av offentlige og private barnehageplasser er bare noen av utfordringene.

Kommunen mangler penger. Er det smart å bruke minst 220 millioner på å bygge ut gamle skoler? Blir det omkamp om Stridsklev-vedtaket likevel? Mye kan tyde på det.

Artikkeltags