Kort svar om E18

NY VEI: Dette monsterkrysset vil vegvesenet ha ved Heistad.

NY VEI: Dette monsterkrysset vil vegvesenet ha ved Heistad. Foto:

Av

Ny E18 gjennom Porsgrunn er blitt et spetakkel, og det er for så vidt ikke unaturlig når ny firefelts motorvei skal pløye gjennom gård og grunn i fylkets minste kommune.

DEL

PD menerI løpet av få dager har både sjef i Nye Veier og ordføreren blåst ut her i avisa, førstnevnte fordi han og seks kolleger ble kastet ut fra et «dialogmøte» i rådhuset, sistnevnte fordi Statens vegvesen har kommet seint på banen med helt andre meninger og bare lager kluss og problemer. Skrekkvisjonen i rådhuset er at ny E18 mellom Lanner og Heistad ikke blir bygget på lang tid.

Mye av det som foregår er spill og forhandlingstaktikk. Vi mener uansett at de to statlige aktørene Nye Veier og Statens vegvesen ikke kan operere så motstridende som de gjør på deler av denne motorveistrekningen. Vi har bedt Statens vegvesen svare på fyrverkeriet av kritikk som ordfører Kåss har kommet med, men de ligger lavt. Alt de vil si er at de samarbeider bra med kommunen, og det er det.

Ny E18 finansieres med bompenger, og det er bestemt at bomstasjonen skal settes opp mellom Lanner og Ås. Men ettersom staten har reist innsigelser mot seg selv og ikke ser ut til å bli enige om hele eller halve kryss, kan veiprosjektet til mange milliarder bli utsatt.

Ironisk vil de følgelig ikke ha noe sted å plassere bomstasjonen, kanskje til glede for det Frp-styrte Samferdselsdepartementet, men neppe med intensjon. Vi mener partene snart må komme til sans og samling.

Artikkeltags