Sentraliseringa dundrer videre

STENGT: Lensmannskontoret i Bamble er i ferd med å bli avviklet.

STENGT: Lensmannskontoret i Bamble er i ferd med å bli avviklet.

Av

Den såkalte nærpolitireformen må være tidenes mest misvisende navn på en reform. Det som i utgangspunktet skulle få mer synlig politi ut i gatene og ha en distriktsprofil, har blitt det stikk motsatte.

DEL

PD menerEt hundretalls lensmannskontorer har blitt lagt ned, og politidistriktene har blitt sentralisert i gedigne enheter.

I vårt område er Bamble taperen. Der hadde vi et meget velfungerende lensmannskontor, som scoret høyt på alle statistikker. De ga en trygghet til befolkningen og gjorde Bamble til et bedre sted å bo.

Nå er det bare noen kontorplasser igjen, som like gjerne kunne vært lokalisert til Nissedal eller Rjukan. Til og med passkontoret er i ferd med å stenge dørene for godt. Et passkontor som har utstedt mellom 3- og 4000 pass årlig, har nå blitt «flyttet» til Skien.

Ordfører Hallgeir Kjeldal og nå sist Senterpartiets Terje Riis-Johansen har kjempet for å beholde denne tjenesten i Bamble. Dessverre har deres kamp vært til ingen nytte. Sentraliseringen har som ventet ført til tidvis kaos og lange ventelister på politistasjonen i Skien. Hva er egentlig vitsen, bortsett fra å gjøre hverdagen litt mer tungvinn for folk flest?

Dessverre er nærpolitireformen, eller bare politireformen som den kalles nå, kun et ledd i sentraliseringsbølgen som skyller inn over offentlige etater i Norge.

I noen tilfeller snakker vi om helt nødvendige prosesser, slik som for eksempel omleggingen av skatteetaten, men politireformen har definitivt ikke gjort Norge til et bedre og tryggere samfunn å leve i. Er det på tide å sette på bremsene?

Artikkeltags