Nedtelling til valg i 2019

VALG: Ikke bare Ap har gått ned, folketallet i Porsgrunn også.

VALG: Ikke bare Ap har gått ned, folketallet i Porsgrunn også.

Av

15. oktober er det tre år siden Robin Kåss ble valgt til ordfører, mot 18 stemmer. I 2015, med Kåss som ordførerkandidat, fikk Porsgrunn Ap nærmest kolossal støtte med 40,7 prosent av stemmene.

DEL

PD menerLikevel ville Høyre, Frp og By og Nær ha Esben Storvand som ordfører. Det gikk som kjent ikke. Det er for tidlig å gjøre opp full status for porsgrunnshistoriens første Kåss-periode. Byen har fått en langt mer politisk ordfører enn før, både lokalt og riks. At Kåss krangler med Samferdselsdepartementet er mer vanlig enn uvanlig.

Ordføreren er blitt en kriger mot deponi i Brevik, den viktigste saken for Grenland på mange år. Han gjør en markant og viktig jobb for å stanse privat/statlig giftdumping på Telemarkskysten. Utfallet kan få dramatiske konsekvenser for neste lokalvalg, som nå er mindre enn et år unna.

Kåss er høyt og lavt, dels med bløtkake for å fortelle om «verdens beste kommune», og han har skapt mye entusiasme. Kraner og bygging dokumenterer optimisme og store investeringer, men det svikter på en vesentlig samfunnsfaktor: Befolkningsutvikling.

Bare i 2018 ligger Porsgrunn an til å tape 15 millioner i statlige overføringer på at folketallet går ned. Med samme utvikling som landet for øvrig ville Porsgrunn nå hatt drøyt 1.100 flere innbyggere. Mest dramatisk er nedgangen i aldersgruppa 1–5 år. Så hvorfor svikter det? Utover det innlysende at færre får barn, trengs mer god analyse.

Artikkeltags