Optimisme i meglerbransjen

OPPGANG: Olav Humlegård er en av flere optimistiske meglere

OPPGANG: Olav Humlegård er en av flere optimistiske meglere Foto:

Av

En gjennomsnittsbolig i Porsgrunn koster ifølge ny boligprisstatistikk 2,060 millioner. Kvm-prisen er lavere enn i alle Vestfold-byene. Snittprisen for en bolig i Finnmark er høyere enn i Porsgrunn. Likevel er det optimisme blant eiendomsmeglere. Hvorfor?

DEL

PD menerNoe av forklaringen ligger i høy byggeaktivitet og enorme investeringer i porsgrunnssamfunnet. Dette henger sammen med raskere tog og ny E18 som vil knytte Porsgrunn tettere på et større bo- og arbeidsmarked.

Utgangspunktet er at boligprisene i Porsgrunn holder seg lave, forholdsvis upåvirket av store svingninger som i Oslo. Vi får ikke de store opp- og nedturene. Men prisutviklingen er positiv. Flere meglere melder om økt salg også nå før jul da de fleste er opptatt av helt andre ting enn å holde visning.

På fem år har boligprisene i Porsgrunn økt med 21,5 prosent. Det er en pen stigning, men fører ikke til veldig store utslag, fordi prisene ligger lavt, nesten kunstig lavt. Uansett går det rett vei, og bransjen lokalt tror på ny fem prosent oppgang i 2018.

Flere eiendomsmeglere peker på ubalanse mellom nye sentrumsnære leiligheter og nye eneboliger. Det har de helt rett i. Utbyggere har lenge prioritert nærhet til elva der de kan hente ut høy fortjeneste på å selge til relativt velstående kunder i 50 pluss markedet. Vi mener kommunen som boligaktør må skru opp tempoet ytterligere.

Artikkeltags