Staten i enda verre deponirolle

BRU: En samordningsminister som kan samordne trengs.

BRU: En samordningsminister som kan samordne trengs.

Av

Den norske stat (les Solberg-regjeringen) ser ut til å være på dobbel kollisjonskurs med lokalt demokrati i deponispørsmål.

DEL

PD menerI Brevik gjør de ingenting for å stanse et giftdeponi som folkevalgte organer i en rekke kommuner i to fylker sier massivt nei til. I Skjelsvikdalen vil de ikke rote i et gammelt deponi for å følge opp et nå massivt krav fra befolkning og folkevalgte om tunnel istedenfor bru på nye E18.

Vi vet selvsagt at det er ulike statlige aktører som har med de to ulike sakene å gjøre, men dersom man forsøker å se ting i sammenheng, framstår staten (les Solberg-regjeringen) uten evne til samordning og uten lytteposter i forhold til deponier i Porsgrunn.

Miljødirektoratet, som ser ut til å mene at et deponi i Brevik er en god idé, er staten. Også Nye Veier, som skal bygge ny E18 gjennom Porsgrunn, er staten. Det virker forvirrende at staten vil fylle enorme mengder farlig avfall under Brevik og Heistad, samtidig som de ikke vil fjerne gammelt farlig avfall i Skjelsvikdalen. Dette vekker mistanke om politisk schizofreni, og reiser spørsmål om Solberg-regjeringen bør utnevne en ny samordningsminister. De kan ikke tvangsinnføre nytt deponi i Brevik, og samtidig nekte å bidra til opprydding i et gammelt deponi noen kilometer unna, fordi det er billigere å bygge bru enn tunnel på Skjelsvik.

Høyre, Frp og Venstre i Grenland bør kunne fungere som gode lytteposter, men blir de hørt? Det er vi usikre på.

Artikkeltags