Som gruppeleder i Porsgrunn Ap skal Ingebretsen legge premissene for eldreomsorgen, hvor mye eiendomsskatt du skal betale, hva SFO skal koste i måneden, eller om kommunen skal legge ned flere skoler. Gruppelederen bestemmer ikke alene, og mye kan sies om Porsgrunn Arbeiderparti og makt, men Ingebretsen får veldig stor innflytelse.

– Åpenhet og gode prosesser blir viktig, sier Ingebretsen i en foreløpig liten erklæring.

Han skal hoppe etter Lia, Ole Henrik Lia som har vært gruppeleder i Porsgrunn Ap i 10 år. I bystyret neste uke er det lagt opp til at Lia får formelt fritak ut perioden, Ingebretsen tar over, han rykker inn i formannskapet, og Lia skal ut for å bli kommunens nye eiendomssjef.

Avventende

– Jeg er fortsatt litt avventende. Det er ikke bestemt før det er bestemt. Mandag har vi møte i representantskapet, sier Ingebretsen.

Det er ikke ventet noen palassrevolusjon når han overtar styringa, men noe kommer sikkert til å bli annerledes.

– Det skal være veldig demokratisk. Gruppeleder framfører saker og sørger for at de er godt belyst, sier Ingebretsen.

Det blir endel «hvem skal ut, hvem skal inn»-prosess i Porsgrunn Ap. Lia går ut av utvalget for helse og omsorg, og en ny fra Ap skal inn. Dette utvalget rår over kommunens største budsjettpost og trenger dyktige folk. Det er ikke avklart hvem som erstatter Lia der.

Tvil om tid

Ingebretsen sier han har vært i tvil om å bruke enda mer tid på politikk enn han allerede gjør. Han leder et selskap som driver med miljøteknologi, og må rydde i avtaleboka for å organisere tida på en annen måte.

– Jeg kjenner på ansvaret som gruppelederjobben er, sier Ingebretsen.

Er du sta?

– Ja, noen påstår det.

Er det andre ting du bør advare bystyret mot?

– Nei. Jeg er pragmatisk og løsningsfokusert.

Å videreføre godt samarbeid med de andre partiene blir viktig, og han må løfte fram sine egne partikolleger i utvalgene. Han beholder lederjobben i utvalg for miljø og byutvikling. Formelt må bystyret velge ham inn i formannskapet. Trolig har Robin Kåss kontroll på Kommuneloven, og skulle det oppstå tvil er Petter Ellefsen aldri langt unna.