Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisen blir mer lik

Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringen får nå flertallet mot seg og må innføre en utjevning av nettleien.

(Siste)

Det blir utfallet etter at KrF har endret standpunkt. Da energimeldingen ble behandlet i Stortinget i fjor sommer, fikk nemlig Sp med seg både Ap, SV og MDG på forslaget om en egen utjevningsordning for nettleie. Nå får Sp flertall med KrFs støtte.

– Nettleien skal være basert på likeverdighetsprinsippet. Det er et paradoks at nettleien i Oslo er blant landets laveste, mens den i Sogn og Fjordane er blant landets høyeste. Derfor er jeg svært glad for at KrF nå har snudd, sier stortingsrepresentant Ole André Myhrvold (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Basert på forbruk

Nettleien, som er fraktprisen for hver kilowattime (kWh) kundene forbruker, varierer i dag avhengig av hvor du bor. Den består av en fast kostnad, en variabel kostnad og avgifter til staten. I og med at forskjellene er så store, har flere tatt til orde for at det må bli en mer rettferdig ordning.

– Enkelte steder der kraften blir produsert, er nettleien høyere fordi det er lengre avstand mellom brukerne av strøm i området. Det betyr at kjempehøye regninger veltes over på abonnentene, sier Myhrvold.

Nye muligheter

Nå krever KrF at regjeringen tar grep for å sikre en utjevning av den omdiskuterte avgiften. Partiet la fram et slikt forslag i Stortinget denne uken.

– Vi ble utfordret på utjevning av nettleie gjennom hele valgkampen. Nå ser jeg ingen grunn til å vente med dette, sier stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) til NRK.

Nettleien skal være basert på likeverdighetsprinsippet.

Ole André Myhrvold, stortingsrepresentant (Sp)

 

– Når KrF nå distanserer seg fra regjeringen, åpner det seg nye muligheter for å få gjennomslag for å vri politikken i riktig retning. Dette er et godt eksempel på de nye politiske realitetene, påpeker Myhrvold.

 

Redusert til null

Norge har tidligere hatt en statlig tilskuddsordning som jevnet ut forskjellene i nettleie. Men i løpet av fire budsjetter fra regjeringen er tilskuddet, som var på 100 millioner kroner i 2013, redusert til null.

– I fjor fikk KrF reddet 10 millioner kroner til tilskuddspotten i budsjettforhandlingene, men dette er altfor lite sammenliknet med behovet, understreker Sp-politikeren.

Regjeringen har i lengre tid tatt til orde for en sammenslåing av nettselskaper. Hensikten er å redusere selskapenes driftskostnader og gi forbrukerne en jevnere fordeling av nettleien, har Frps Øyvind Korsberg uttalt til ANB. (ANB)

Kommentarer til denne saken