I flere idrettshaller i Larvik har utøvere blitt filmet av automatiserte sportskameraer uten å vite det, skriver Østlands-Posten. Disse kameraene tilhører selskapet MyGame AS, som er en av de største strømmeplattformene for idrett i Norge. Men ifølge ØP visste verken Larvik kommune eller daglig leder i idrettsforeningen at kameraene allerede var tatt i bruk.
Det mange har reagert på, er at kameraene har filmet kamper og treninger til barn uten at de vet det. Derfor ble det besluttet fra fredag å sette en midlertidig stopper for strømming av idrettsutøvere under 18 år.
– Personlig er jeg skeptisk til det. At de filmer voksenkamper er én ting, men jeg ser ikke hensikten med å filme unger. Det er skummelt hvor fort sånt kan bli spredd på nett, og ingen kan stoppe det når det først er ute, sier Willumsen.
Hva er MyGame
MyGame AS er en strømmetjeneste i samarbeid med TV 2 og Amedia. Ved hjelp av automatiserte sportskamera produserer og strømmer de breddekamper fra hele Norge. Så langt har de montert sportskameraer i idrettshaller og arenaer i 60 kommuner.
I samarbeid med TV 2 har MyGame inngått eksklusive rettighetsavtaler med Norges Håndballforbund, Norges Ishockeyforbund, Norges Basketballforbund, Norges Volleyballforbund og Norges Bandyforbund om innebandy i tillegg til avtaler om eksklusive rettigheter til store deler av norsk fotball.
Kilde: mygame.no
MyGame Group Norge er eid av TV 2 (29 %), mediekonsernet Amedia (20 %) og MyGame Group AS (51 %). Amedia eier 84 aviser i Norge, inkludert Porsgrunns Dagblad.
Har samme system
Til nå finnes ikke noen MyGame-kameraer i Porsgrunn, men MyGame har allerede inngått eksklusive rettighetsavtaler med mange av de største idrettsforbundene i Norge, så det er dermed ikke utelukket at de også kommer hit.
– Vi har ikke diskutert det ennå, så det har ikke vært et problem. Kanskje det kommer opp i neste styremøte i februar, sier Willumsen.
– Vi har samme type systemet som vi har brukt i 3 år; vi kunnet strømme alle kamper selv hvis vi ville. Men per nå blir det bare brukt internt til analyseutvikling, sier Willumsen.
Hvem har kontrollen?
Både ØP og VG har skrevet om tilfeller der barn ble strømmet mens de trente. Ett klipp av en 12-åring i en slåsskamp var tilgjengelig på TV 2 Play i ei uke. Det er blitt poengtert at slike videoer kan bli misbrukt til uthenging og mobbing av barna som filmes uten at de vet om det.
– Det jeg lurer på er: Hvem er det som går inn å stopper uheldige sitasjoner? Hvem har kontrollen? Med dagens teknologi så kan jo folk og unge bare gå inn og redigere og spre sånt på internett, sier Willumsen.
– Også gjelder det jo eierskap av kampene våre; de er jo vårt produkt på en måte. Så det er et problem, men det er mest det etiske ved det som jeg tenker på. Vi vil at folk skal se mer på fotball.
– Klubber bør ha mulighet til å reservere seg mot å ha sånne kameraer. Det er min personlige mening.
MyGames retningslinjer
- Det kan kun filmes fra lagidretter til aldersklasser 15 år og oppover, og det kan kun filmes under aktiv idrett.
- Sportskameraene vi monterer gir bare oversiktsbilder av spilleflaten. De gir ikke nærbilder av utøvere.
- Ingen kameraer er aktive uten at idrettens egne systemer skrur dem på, og det filmes ikke dersom noen har reservert seg mot dette, eller har beskyttelsesbehov.
- Alle kameraene er knyttet til idrettens digitale fellestjenester, som sørger for at kameraene kun skrus på for filming av kamper som er klarert av idretten. Denne løsningen er utviklet etter veiledningsmøter med Datatilsynet og drives av Norges Idrettsforbund. Den innebærer at alle spillere enkelt kan reservere seg anonymt mot strømming.
- Å reservere seg krever ingen begrunnelse. I tillegg kan trener reservere lag mot filming. Særforbundene har utarbeidet egne veiledere til klubbene om hvordan dette gjøres.
- Barn og unge med særskilt beskyttelsesbehov trenger ikke å reservere seg. Dette skjer automatisk fordi idrettens medlemsregistre er vasket mot folkeregisteret.
- Tjenesten har begrenset lagringstid og automatisk sletting.
- Vi følger norske regler for behandling av data og personvern.
Kilde: mygame.no
Kommunikasjonssjef Svein Graff i Mygame har sendt følgende kommentar til PDs sak onsdag kveld:
Fakta er:
- Kameraene fokuserer på spillet, uten nærbilder, og fokuserer ikke på enkeltspillere. Alle har full rett til å reservere seg mot å bli filmet eller navngitt. Dette gjøres anonymt og krever ingen begrunnelse. Ingen kamper med spillere som bor på hemmelig adresse blir filmet. Dette skjer automatisk via idrettens digitale system som er koblet opp mot politiets databaser for daglig oppdatering. Og det er strenge regler for hvor lenge kamper kan lagres. Kameraene kan kun skrus på når de er koblet opp mot forhåndsoppsatte kamper i idrettens systemer. Aldri ellers. Dersom noe uheldig skjer på banen i løpet av en kamp, for eksempel en skade, så kan sekretariatet trykke på en nødstopp-knapp de har i sitt system som umiddelbart stanser sendingen.