I flere idrettshaller i Larvik har utøvere blitt filmet av automatiserte sportskameraer uten å vite det, skriver Østlands-Posten. Disse kameraene tilhører selskapet MyGame AS, som er en av de største strømmeplattformene for idrett i Norge. Men ifølge ØP visste verken Larvik kommune eller daglig leder i idrettsforeningen at kameraene allerede var tatt i bruk.

Det mange har reagert på, er at kameraene har filmet kamper og treninger til barn uten at de vet det. Derfor ble det besluttet fra fredag å sette en midlertidig stopper for strømming av idrettsutøvere under 18 år.

– Personlig er jeg skeptisk til det. At de filmer voksenkamper er én ting, men jeg ser ikke hensikten med å filme unger. Det er skummelt hvor fort sånt kan bli spredd på nett, og ingen kan stoppe det når det først er ute, sier Willumsen.

MyGame Group Norge er eid av TV 2 (29 %), mediekonsernet Amedia (20 %) og MyGame Group AS (51 %). Amedia eier 84 aviser i Norge, inkludert Porsgrunns Dagblad.

Har samme system

Til nå finnes ikke noen MyGame-kameraer i Porsgrunn, men MyGame har allerede inngått eksklusive rettighetsavtaler med mange av de største idrettsforbundene i Norge, så det er dermed ikke utelukket at de også kommer hit.

– Vi har ikke diskutert det ennå, så det har ikke vært et problem. Kanskje det kommer opp i neste styremøte i februar, sier Willumsen.

– Vi har samme type systemet som vi har brukt i 3 år; vi kunnet strømme alle kamper selv hvis vi ville. Men per nå blir det bare brukt internt til analyseutvikling, sier Willumsen.

Hvem har kontrollen?

Både ØP og VG har skrevet om tilfeller der barn ble strømmet mens de trente. Ett klipp av en 12-åring i en slåsskamp var tilgjengelig på TV 2 Play i ei uke. Det er blitt poengtert at slike videoer kan bli misbrukt til uthenging og mobbing av barna som filmes uten at de vet om det.

– Det jeg lurer på er: Hvem er det som går inn å stopper uheldige sitasjoner? Hvem har kontrollen? Med dagens teknologi så kan jo folk og unge bare gå inn og redigere og spre sånt på internett, sier Willumsen.

– Også gjelder det jo eierskap av kampene våre; de er jo vårt produkt på en måte. Så det er et problem, men det er mest det etiske ved det som jeg tenker på. Vi vil at folk skal se mer på fotball.

– Klubber bør ha mulighet til å reservere seg mot å ha sånne kameraer. Det er min personlige mening.

Kommunikasjonssjef Svein Graff i Mygame har sendt følgende kommentar til PDs sak onsdag kveld:

Fakta er:

- Kameraene fokuserer på spillet, uten nærbilder, og fokuserer ikke på enkeltspillere. Alle har full rett til å reservere seg mot å bli filmet eller navngitt. Dette gjøres anonymt og krever ingen begrunnelse. Ingen kamper med spillere som bor på hemmelig adresse blir filmet. Dette skjer automatisk via idrettens digitale system som er koblet opp mot politiets databaser for daglig oppdatering. Og det er strenge regler for hvor lenge kamper kan lagres. Kameraene kan kun skrus på når de er koblet opp mot forhåndsoppsatte kamper i idrettens systemer. Aldri ellers. Dersom noe uheldig skjer på banen i løpet av en kamp, for eksempel en skade, så kan sekretariatet trykke på en nødstopp-knapp de har i sitt system som umiddelbart stanser sendingen.