Takker POT for steinbrudd-nei

Leder i Grenland Friluftsråd, Bjørnar Løkstad, mener bystyrets nei til et steinbrudd i bymarka er en seier for friluftslivet. Han gir æren til turistforeningene i Telemark og Porsgrunn og alle de frivillige organisasjonene som har engasjert seg i saken. – Det er et steg på veien for å sikre et viktig nærfriluftslivområde for lokalbefolkningen, sier Løkstad.

Leder i Grenland Friluftsråd, Bjørnar Løkstad, mener bystyrets nei til et steinbrudd i bymarka er en seier for friluftslivet. Han gir æren til turistforeningene i Telemark og Porsgrunn og alle de frivillige organisasjonene som har engasjert seg i saken. – Det er et steg på veien for å sikre et viktig nærfriluftslivområde for lokalbefolkningen, sier Løkstad.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bjørnar Løkstad i Grenland Friluftsråd mener bystyrets nei til et steinbrudd i bymarka er en seier for friluftslivet.

DEL

Følg PD på Facebook

– Friluftsrådet er veldig fornøyde med utfallet, og vil gi ære til turistforeningene i Telemark og Porsgrunn, i tillegg til alle de frivillige organisasjonene og FNF, som har kjempet fram dette gjennom uttalelser, og nå sist markeringen i Valleråsen, sier Løkstad.

Med vedtaket om at man skal jobbe for en juridisk bindende markagrense rundt bymarka, mener han at alle forsøkene på å omdisponere de første bitene av bymarka avverget.

– Dette er en stor seier for friluftslivet i Porsgrunn og Grenland, og et steg på veien for å sikre et viktig nærfriluftslivområde for lokalbefolkningen, sier Løkstad.

Lederen av Porsgrunn og Omegn Turistforening (POT), Jens Natvig Halvorsen er svært lettet over vedtaket.

– Dette er veldig bra og nå håper vi bare det blir noe av markagrensa. Vi hadde ikke noe tro på at dette skulle gå bra, men vi har stått på og avisene har vært flinke, sier Halvorsen.

Han sier dette har vært en svært viktig sak for POT.

– Det er jo vår mark og vi har Kjølnes gård som vårt tilholdssted. Vi har måneskinnsturene våre i bymarka og titopperen på Årdalsåsen er det vi som betjener. Det er mange løyper der og de har vi laget i sin tid, sier Halvorsen.

Han synes hele saken har vært en vond prosess.

– Jeg vil si det og nå har dette kommet på toppen av at det kunne blitt bom på Skifjell. Det var fødestedet vårt. Det har ikke bare vært moro. Jeg er fersk leder, og har fått det midt i trynet – men det vokser man på. Ingen har godt av å bare ha medgang, sier Halvorsen.

Han er enig med Løkstad i Grenland Friluftsråd i at POT har spilt en viktig rolle i å påvirke saksutfallet.

– Det er jeg enig i, for det var vi som satte det i gang. Mariken Kjøhl og Forum for natur og friluftsliv (FNF) har også vært veldig flinke, sier Halvorsen.

Han sier det har vært en voldsom kampvilje i foreningen.

– Når det gjelder natur, så gir vi oss ikke. I hvert fall ikke når det er så bynært, for det er det folk etterspør nå, sier Halvorsen.

Han har ikke planlagt noen feiring av seieren.

– Det kommer vi ikke til å gjøre i førsteomgang.

Ønsker grense for bymarka

Robin Kåss (Ap) mener tilgangen til bymarka er viktigere enn den ekstra verdiskapingen kommunen får av et steinbrudd, og fikk medhold i prinsippet om en markagrense.

– Kommunens arealplan er en av de viktigste sakene, kanskje viktigste saken vi behandler. Derfor har vi i Ap brukt lang tid på å behandle sakene, sa Kåss fra bystyrets talerstol da saken ble behandlet på torsdag.

Han hevdet at Porsgrunn, via bygging av ny E18 og ny jernbane til Porsgrunn, er i ferd med å bli Telemarks viktigste knutepunkt og at kommunen må se nytt på arealdisponering. Han sa kommunen må legge enda bedre til rette for utvikling av sentrum og Kjølnes og at det er behov for nye nærings- og boligarealer.

– Men vi må også ta vare på de miljøkvalitetene som gjør Porsgrunn unik. Tilgang til bymarka er en del av Porsgrunn, som gjør det flott å bo her, sa Kåss.

Han foreslo en markagrense – ikke for å ha et osteklokkevern av hele kommunen, som han kalte det – men for å skape forutsigbarhet og trygghet for naturverdiene.

Kåss mener dette gir en større klarhet i hvilke andre områder man kan bygge ut uten å skade bruken av bymarka.

Prinsippet om å få en markagrense ble enstemmig vedtatt.

Artikkeltags