- Riksantikvaren vil politianmelde graving på kirkegården

Den gamle kirkegården graves opp og gravsteder fjernes. Nå reagererer Riksantikvaren.

Den gamle kirkegården graves opp og gravsteder fjernes. Nå reagererer Riksantikvaren.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Byggestart for den nye kirken i Porsgrunn har tatt en oppsiktsvekkende vending: Riksantikvaren vil politianmelde fjerning av graven til Eidsvoll-mann Jens Fabricius.

DEL

I en epost skriver avdelingsdirektør for kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren, Hanna Geiran, følgende om fjerningen av den historiske graven like ved den gamle kirkemuren på Østre Porsgrunn kirke:

«Vi har undersøkt saken, og henvendt oss til fylkeskommunen for oppfølging og anmeldelse.  Vi er gjort kjent med at graven til Jens Fabricius og Elisabeth Marie Fabricius er fjernet. Dette ser vi svært alvorlig på».

Eposten ble sendt tirsdag ettermiddag.

Geiran var på vei til et møte da PD snakket med henne onsdag morgen ved 08.30-tida, og hun måtte vente med å kommentere saken.

Eystein Andersen i Telemark fylkes kulturminnevernavdeling, som er Riksantikvarens regionale instans, bekrefter at han er kjent med Riksantikvarens reaksjon overfor ekteparet Fabricius sitt gravsted, men ville onsdag morgen ikke inntil videre kommentere saken.

Også kirkesjef i Porsgrunn, Johannes Sørhaug, var onsdag morgen opptatt i et møte og kunne ikke kommentere saken. Han sier han ikke har vært kjent med Riksantivarens reaksjon før PD fortalte ham det.

PD kommer tilbake med mer.

Artikkeltags