Følg PD på Facebook

– Jeg er nesten sjokkert over at det kommer noen og vil rydde. Det er ikke hverdagskost, sier Irene Mathisen.

Sammen med ektemannen Arnstein Mathisen har hun drevet Olavsberget i mange år, og kan ikke huske sist noen meldte seg frivillig til vårrydding på strendene etter vinteren.

Onsdag formiddag kom tre aktører på besøk for å forberede strandryddedag kommende lørdag. I spissen for initiativet står det nystartede lokallaget av organisasjonen «Besteforeldrenes klimaaksjon». Til Olavsberget hadde de fått med seg Mariken Kjøl, fylkeskoordinator i Forum for natur og friluftsliv i Telemark (FNF).

– Vi håper det kommer minst 50 for å rydde her på lørdag, sier styremedlem i klima-besteforeldrene, Alfhild Berg Johnsen (76).

Saskia Wanders (60) fra samme klimaorganisasjon sier lørdag også er sykkelens dag.

– Folk fra Naturvernforbundet skal sykle fra jernbanestasjonen i Porsgrunn til Olavsberget. Vi håper det kommer mange, sier Wanders.

Nettverk

Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) ble startet i fjor og er et tverrpolitisk nettverk som ser den globale oppvarmingen som en etisk utfordring og et spørsmål om rettferdighet mellom generasjonene.

– Vi vil bidra til at våre barnebarn og deres etterkommere skal arve en jord i økologisk balanse, har BKA vedtatt. I januar ble lokallaget for Grenland startet.

Irene Mathisen sier det er hun og mannen som pleier å ta våraksjonen på Olavsberget. I fjor stilte kommunen traktorhenger til disposisjon, og tre svære søppellass ble kjørt vekk.

– Det er mye drivved og plast, forteller Mathisen.

Mariken Kjøl sier plast er en av de største forsøplingstrus-lene mot verdenshavene. Det ligger enorme mengder plast langs mange strender.

– Plasten brytes ned til små partikler som kommer inn i økosystemet og er ødeleggende, sier Berg Johnsen.

Hun oppfordrer besteforeldre til å bli med, og ta gjerne med barnebarna. Muligens blir det grilling mellom slagene.

– Det viktigste er at vi gjør noe sammen, sier Wanders.