Følg PD på Facebook

Det er mørkt i vinduene i den gamle Prestegården i Porsgrunn. I de opplyste gatene på begge sider, haster folk av sted til kjøpesenter og butikker for å gjøre de siste innkjøp til jul.

Men ved porten inn til tunet på gården, er det et lite lysskjær. Nysgjerrige kikker inn, og i lyset fra kjøkkenvinduene i Prestegården ser de noen barn på vei over tunet til låven med et stort fat grøt.

Det er hjemmelaga risengrynsgrøt, godt krydra med sukker og kanel. En stor sleiv står planta midt i fatet, sånn at nissen kan forsyne seg av den fristende grøten.

– Det er viktig å huske på nissen nå før jul, forklarer barna som er kledd med nisseluer og bærer på tente lykter.

– Vi må være snille med nissen slik at han passer på gården. Det ser jo ikke ut som noen andre gjør det.

– Vi kan ikke annet enn å være enige. Det er godt den kommende generasjon tar ansvar, tilføyer moren til Anna Martine, Ane Hobæk Ose.

– I dag står bymuseet ofte tomt, men i gamle dager satte man ut grøt til husnissen. Det var en juletradisjon som skulle sørge for at han passet på husene. Vi syns det er en veldig fin tradisjon å holde i hevd.

Dagen før lille julaften var det barnebarn av styremedlemmer i Porsgrunn Historielag som sørget for at trauet ble satt ut.

Leder Haavard Gjestland fortalte først barna litt om historien. Deretter gikk de fra hus til hus på Bymuseet for å spore opp nissefar, men han var ikke å se denne kvelden. Kanskje han sov? Eller ble litt beskjeden?

– Barna syntes det var en kjempespennende opplevelse, forteller Hobæk Ose.

– Det er kaotisk på begge sider av området, men inne på museet er det et unikt, historisk rom med plass for ro og tilstedeværelse. Det passer derfor perfekt for ulike type arrangementer, for eksempel julemarked som man hadde her tidligere. Vi håper på mer aktivitet framover.