Gå til sidens hovedinnhold

Rødt kort etter to gule

Mangel på lokal felles innsats mot de stadig høyere smittetallene førte til at staten grep inn allerede lørdag. Landets helsetopper vurderte at det ikke var tid til å vente og se an til over helgen, som de varslet først. Gjennom politiske vedtak lørdag og søndag kom kommunene fram til identiske vedtak.

PD mener

De tre nabokommunene handlet så raskt at helseministeren mandag ikke hadde fått det med seg og feilinformerte.

Vi skrev på lederplass her sist torsdag at staten måtte overta ledelsen, for mens smittetallene ble verre og verre klarte ikke grenlandskommunene å samordne seg raskt og effektivt. Motsetningene kom tydelig fram, og da rekordsmitte og ordførere i utakt ble slått opp som toppsaker ikke bare lokalt, men på Dagsrevyen også, satte staten foten ned. Klokka 22.15 fredag kveld ringte Helsedirektoratet til Statsforvalteren med bestilling fra Helsedepartementet. Grenlandskommunene hadde fått en siste sjanse til å samordne seg fredag morgen, men tullet seg bort med tolkninger. Det var som rødt kort etter to gule.

Kommunene er gitt stort ansvar og handlefrihet i smittevernlovgivningen, det er bra, men det er en grense for alt. Det er ikke galt at kommunene er uenige og diskuterer, problemet er konsensus når det virkelig gjelder. Alle forstår at nedstenging har alvorlige konsekvenser, men det er enda mer alvorlig dersom kommunene og helseapparatet ikke klarer å håndtere smitten og systemet bryter sammen.

Kommentarer til denne saken