Serveringsbransjen roper på momskutt – vi jobber med det, svarer NHO

Momsfritak ut året, eller i det minste en reduksjon i avgiften, står høyt på ønskelista i den lokale serveringsbransjen, men foreløpig holdes satsen på dagens nivå.

DEL

For restaurantene i byen er regjeringas siste krisepakke positive nyheter, i så måte at kompensasjonsgraden for de faste kostnadene økes de kommende månedene. Det krisepakka ikke omfatter, imidlertid, er et betydelig momskutt på «omsetningen av næringsmidler som ledd i omsetning av en serveringstjeneste». Det vil si mat og drikke solgt i restauranten, kontra takeaway.

På takeaway er momssatsen 15 prosent, på omsetningen i restauranten 25. Det bransjen varsler at må til er å kutte sistnevnte ned til 15 prosent, for å sidestille restauranter, gatekjøkkener og kafeer. I beste fall vil det kunne bringe flere tilbake i jobb, mener de.

Ifølge regiondirektør i NHO Vestfold og Telemark, Kristin Saga, er det noe interesseorganisasjonen jobber for å få til, men at et gjennomslag for å etterkomme næringslivets krav lar vente på seg.

– En harmonisering av merverdiavgiften er viktig for våre medlemmer, og NHO Reiseliv jobber videre med dette slik at vi får like konkurransevilkår for aktører innen matsalg, sier Saga, som er fornøyd med at kompensasjonsgraden for bedriftenes faste, uunngåelige kostnader øker fram til jul og ut på nyåret. Et steg i riktig retning, mener hun.

– Økt kompensasjonsgrad er helt avgjørende og våre bedrifter forteller at krisepakken gir en viss trygghet fram til februar neste år, men krisen er langt fra over. Bedriftene trenger forutsigbarhet framover, og det må komme ytterligere tiltak som sikrer bedriftene i framtiden.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken