– Dette blir det siste året, sier Nils når lokalavisa treffer ham på Dampskipskaia i Langesund torsdag.

– Det sa du for fem år siden også.

– Jeg gjorde det. Nei dette er så moro at jeg må være med så lenge helsa holder. Men jeg tar ikke de tunge løfta lenger, sier han.

Resten av riggegjengen fra koret ler og rister på hodet. De er slett ikke enige med Nils i hans karakteristikk av seg selv.

– Han er fortsatt krumtappen i riggegjengen, og løftene han tar er fortsatt mer enn tunge nok, sier leder Thor Paul Gjelseth.

– Jeg kan i alle fall si så mye at koret betyr nesten alt for meg. Det er et fantastisk samhold her, og det er bestandig hyggelig å være sammen med alle sammen. Også når vi rigger til shantyfestivalen, smiler han.

Europa rundt

Nils var bussjåfør i Grenland i mange år. Han jobbet for BO-bussene veldig lenge, og ble med over i Nettbuss Grenland da de kjøpte opp selskapet i 1995.

– Jeg ble med i mannsangen i 1997. Da ble jeg umiddelbart den faste sjåføren når koret reiste på turer. Jeg har frakta koret rundt i omtrent hele Europa. Tyskland, Holland og Spania er bare noen av landene vi har besøkt med buss. Det har vært 24 utrolig fine år. Det hender jeg sitter bak rattet på større kjøretøy fremdeles, sier Nils.

Han forteller at den turen med koret han husker aller best, er en tur de hadde til Tyskland for mange år siden.

– Det var så mye tåke at jeg nesten ikke så noen verdens ting. Gjennom Tyskland så jeg ikke over i motsatt kjørefelt en gang. Jeg måtte kjøre så langt ut i eget kjørefelt at jeg snitta buskene i veikanten, for å ha noe å styre etter. Men jeg så ikke en eneste av de møtende bilene. Men det gikk bra den gangen også. Vi har ikke hatt et eneste uhell når vi har vært på bussturer med koret. Vi har kommet trygt fram, smiler veteransjåføren.

Visergutt

Nils kaller seg for visergutten i riggegjengen for shantyfestivalen. Torsdag var det 17 mann i full sving, og Nils var fram og tilbake og henta alt fra biler til noe å leske seg på for riggegjengen.

– Jeg ordner det meste. Jeg liker veldig godt å holde på med å skaffe det vi trenger. Jeg har fremdeles kontakter som hjelper meg til å få ting på plass. Nå skal jeg til Porsgrunn og hente en bil vi har fått låne på Funnemark, smilte han.

Med på alt

Når shantyfestivalen smeller i gang fredag ettermiddag er Nils på plass med sangerlua på. I tillegg til å være fast sjåfør og visergutt, så er han også fast medlem i rekka med andretenorer.

– Jeg skal helt klart være med og synge i år igjen. Det er utrolig moro å synge, og under festivalen går det slag i slag. Og i år tror jeg på veldig mange publikummere. Etter to år uten festival, som vi dessverre måtte stå over på grunn av pandemien, så er folk sultne på shantymusikk. Det får de til fulle i Langesund i helga, forsikrer han.

Langesund Mandssangforening har vært utrolig heldige med været de 27 årene de har arrangert shantyfestival. I mange år har de «skyldt på» at de har hatt en avtale med soknepresten, som har ordnet været for dem.

- Det blir fint vær i år også, selv om soknepresten har gått av med pensjon. Han har nok lagt inn en søknad med langtidsvirkning, ler Nils.