Skal de rive, må det stilles krav

FY: Slike blokker er lansert på St. Joseph-tomta. Det må avvises.

FY: Slike blokker er lansert på St. Joseph-tomta. Det må avvises.

Av

St. Joseph-bygget er utvilsomt en viktig del av Porsgrunns historie. Den katolske menighetens betydning for by og utvikling siden slutten av 1800-tallet er markant, og antall medlemmer i Vår Frue menighet i Porsgrunn er høyere enn noen gang.

DEL

PD menerMen det er 35 år siden St. Joseph ble nedlagt som sykehus, nonnene er borte for lengst, og nå er riving av bygget blitt enda mer sannsynlig.

Noen har et sterkt forhold til det gamle sykehuset og kulturhistorien, noen har det ikke, og noen har et tja-forhold til riving. For oss er saken vanskelig, men ikke vanskeligere enn at hensynet til den katolske menigheten og den unike eiendommen deres må veie tungt og gå foran utbyggeres evinnelige mas om volum og høyder. Den katolske eiendommen kan ikke bli stilt fullstendig i skyggen av høye boligblokker.

Et stort problem er at det bærende politiske partiet i Porsgrunn ikke forstår seg på kulturhistorie. De er hovedsakelig opptatt av å bygge nytt, gjerne høyt og bredt. Dette øker risikoen for at riving av St. Joseph og oppføring av nye leiligheter på eiendommen kan ende helt galt og bli en tragedie for både Vår Frue menighet og det øvrige nabolag i Olavsgate, Aallsgate, Jonsokgata og alt av tilstøtende områder.

Så kan vi stole på at en transformasjon av St. Joseph-eiendommen vil bli skånsom og hensynsfull? Neppe. Kan St. Joseph utvikle seg til en ny betent og bitter strid ala kirkesaken? Absolutt. Vi trenger forsikringer.Artikkeltags