Parkering i sentrum har skapt mye frustrasjon og sinne hos bilister i mange år. Er det gratis eller ikke? Må jeg flytte bilen etter to timer? Må jeg ha p-skive? Og hvem har vel ikke kjent på maktesløsheten når man finner gul lapp i frontruta to minutter over p-tida. Alt dette er snart historie.

Ny p-ordning, som ble vedtatt i bystyret 20. juni 2020, har ikke fått startdato riktig ennå. Men i løpet av november skal nye p-automater poppe opp som paddehatter i Storgata og tilstøtende smågater, og da gjenstår det bare for kommunen å trykke på startknappen, trolig rett over nyttår.

Punktgraving

Tirsdag formiddag ble punktgravingen i Jernbanegata brått avsluttet, og to arbeidskarer forsvant fra stedet, ifølge vitner.

– Ingen dramatikk i det. Ikke fått signaler om at de har støtt på problemer der, sier bydriftsleder Thomas Nøklegård.

Kommunen er i gang med å grave fram 19 p-automater, men ifølge Nøklegård vil disse små punktgravingene ikke påvirke trafikkbildet i Storgata.

– Hvorfor så mange p-automater når bilister kan bruke mobilapp?

– Vi går bredt ut nå til å starte med, så kan vi heller redusere antallet p-automater etter hvert. Vi setter opp p-automatene slik at de blir lett tilgjengelige og står der vi tror folk vil passere uansett etter de har parkert.

– Men det skal også sies at i andre byer vi liker å sammenlikne oss med, så bruker 87 prosent app og ikke automat, forteller Nøklegård.

(Saken fortsetter under bildet)

Lager egen mobilapp

Porsgrunn kommune skal lage sin helt egen mobilapp i forbindelse med innføringen av ny p-ordning.

– Vi vil tilby både vår egen mobilapp, som vi håper flest mulig porsgrunnsfolk laster ned når den er klar, og samtidig tilby Easy Park som mange kjenner fra før. Det betyr at folk kan velge mellom å betale direkte på p-automaten, bruke kommunens mobilapp eller Easy Park, forteller Nøklegård.

Den omstridte parkeringsskive-ordningen forsvinner, og man trenger ifølge Nøklegård aldri mer å rushe ut av frisørstolen for å flytte bilen, eller oppleve å være to minutter for seint ute til møteavtalen med automaten.

Fakta om ny p-ordning:

* P-skiva forsvinner fra Porsgrunn, men vil inntil videre bestå i Brevik.

* To timers gratis parkering på korttidsplassene i sentrum skiftes ut med én time gratis, for deretter å betale økende satser for hver time.

* Langtidsparkeringene/store p-plasser utenfor sentrum blir billigere.

* Du slipper parkeringsbot, så lenge du husker å registrere bilskiltet på automaten eller i kommunens mobilapp/Easy Park.

* Og best av alt, du betaler ikke for lenger enn du står parkert.