– Vi er en stor skole og korona er fryktelig smittsomt, men vi har klart å avgrense smitten til de to trinnene.

10. trinn, som har vært i karantene i ti dager, og hele ungdomsskolen starter opp igjen for fullt tirsdag, grunnet planleggingsdag mandag. Hele 5. trinn er i karantene fram til søndag 15. november, ifølge rektor Tone Smemo Stølen.

– Hva tenker lærerne om situasjonen?

– Det er klart de føler ekstra på det å være på jobb når vi kjenner til ulike situasjoner. Mange sier at de ikke er så redd for å bli smittet selv, men har en frykt for å smitte andre. Men jeg har vært veldig klar på å snakke med de ansatte om at det er ikke deres skyld hvis de skulle bli smittet. Jeg ønsker å fremstå og forholde meg rolig som leder. Vi gjør det vi kan for å hindre at smitten sprer seg og følger de retningslinjer vi har fått fra kommunen, sier rektoren.

Rektoren forstår hvorfor de ansatte føler ekstra på situasjonen.

– Vi er jo i front og er kanskje mer utsatt for smitte,.i og med at det er vanskeligere for oss som lærere å holde meteren. Hvis noen faller og slår seg, så må vi inn å trøste. Vi kan ikke avvise barna. Vi må være der for dem og gi dem trygghet. Men så viser jo forskning at barn ikke smitter i så stor grad som andre grupper, så vi må jo tro på forskningen og følge det myndighetene sier og vi er opptatt av å skjerme barna så mye som mulig, sier Stølen.

Rektoren er opptatt av at de smittede ikke skal føle på skyld, og har prøvd å komme i forkjøpet rundt eventuelle stygge kommentarer og sjikanering.

– Jeg har vært inne i hver klasse fra 5. trinn og oppover for å snakke åpent om korona og svare på spørsmål som måtte dukke opp. Men også snakket litt om det at vi er for gode til å sjikanere å slenge stygge kommentarer. Dette er ingen sin skyld, man vet rett og slett ikke hvem som kan bli rammet av dette. Jeg har sett andre skoler som har slitt med akkurat dette, og jeg valgte å komme det i forkjøpet. Så vidt jeg vet har det bare vært hyggelige kommentarer som god bedring og så videre. Jeg tror åpenhet har vært viktig, sier Stølen.

Det har vært travle dager ved skolen. Hele ungdomsskolen har vært i karantene i ti dager og nå er også hele 5. trinn i karantene. Rektoren forsøker likevel å normalisere hverdagen til de resterende elevene på skolen.

– Resten av skolen følger normal undervisning, med de tiltakene vi har. Vi er på gult nivå og følger den modellen. Hver klasse har egne uteområder, og vi følger de generelle smittevernreglene som er satt. Det er det vi kan gjøre. Vi stoler på myndighetene og rådene kommunen gir, sier Stølen.