Gå til sidens hovedinnhold

Fikk se hvor tacoen kom fra

Artikkelen er over 6 år gammel

150 elever fra Heistad ungdomsskole fikk tirsdag nærkontakt med favorittmiddagen.

Følg PD på Facebook

For å skape positiv oppmerksomhet om norsk matproduksjon og landbruk, inviterte Eidanger Bondelag og Telemark Bondelag tirsdag skoleelever til Svein og Wenche Jonassens gård i Versvika.

Til tross for at enkelte fryktet at det ville lukte fjøs av håret, ble tilbudet tatt godt imot.

– Det er gøy å være her og få se, men jeg prøver å ikke tenke så mye på at det dette kan bli taco, sier Malin Kolle og ler.

Klassevenninnen Pernille Bergan er litt mer skeptisk til de bustete hodene som stakk fram og ville ha oppmerksomhet.

– Det er spennende, men jeg er ikke så glad i kuer, sier hun og ser skeptisk mot båsene.

– Når jeg tenker over det er det godt vi har kuer, så får vi melk og kjøtt, sier Bergan.

Ekteparet Jonassen driver med melkeproduksjon og kjøttproduksjon fra gården, og stilte opp med pølser, sjokolademelk og råmelkpudding på tunet.

Jan Thorsen, som er organisasjonssekretær i Telemark Bondelag, tror det er viktig for den oppvoksende slekt å få en bevissthet rundt hvor maten kommer fra.

– Det er et stort behov for informasjon, og vi må bare innse det at mange elever i ungdomsskolen i dag vet mer om eksotiske dyreslag, enn hvordan kua har det og matproduksjonen fungerer, sier Thorsen.

Han har tro på at informasjonskampanjen vil gi resultater på sikt.

– Det er et langsiktig arbeid. Landbruket er langsiktig, og det gjelder også informasjonsarbeidet, sier Thorsen.

Tror på harde forhandlinger

Jan Thorsen i Telemark Bondelag tror det blir et tøffe forhandlinger om årets landbruksoppgjør.

– Vi må være ærlige og realistiske og si at det nok blir tøffe runder. Vi har en regjering som vil noe annet med landbruket enn oss, og vi har en minister som kjører fort og hardt, sier Thorsen.

Han sier det har pågått en kontinuerlig strukturutvikling i norsk landbruk, uavhengig av regjeringsplattform, men han tror denne utviklingen går raskere og blir mer dramatisk med flere av punktene som regjeringen har foreslått.

– Stortinget sa i fjor at regjering og avtalepartene må komme fram til enighet i forhandlingene for 2015. I det så ligger det et håp om at regjeringen legger fram et tilbud som er mer spiselig, sier Thorsen.

Han sier fjorårets tilbud var et minustilbud og at det også var andre elementer som gjorde at de måtte bryte forhandlingene.

– KrF og Venstre fikk rettet opp en del av det, slik at det på sett og vis ble et nulloppgjør, sier Thorsen.

Han tror aksjonsviljen ute blant bøndene er stor, og tror det blir aksjoner som blir lagt merke til, dersom det blir et brudd i vårens forhandlinger.

– Samtidig så ønsker vi en forhandlingsløsning, og bondelaget er en organisasjon som ønsker å være til stede der politikkutformingen skjer.

Kommentarer til denne saken