Begivenheten med disse to av musikkens store underverker, med gitarer og det nye kirkeorgelet til bortimot åtte millioner, ble en kulturopplevelse av en annen verden. Publikum fikk høre variasjon fra den sarteste salme, til vill episk improvisasjon framført av et slags kirkemusikkens Pink Floyd, eller var det Grateful Dead? Aldri før i Østre kirkes 260 år lange historie har orgelet vært maken.

Menigheten som bygget den nye kirken er i løpet av disse 260 årene blant Porsgrunns mest utskjelte. Da de snakket om en ny kirke tilrettelagt for store kulturopplevelser, sa folk at vi har Ælvespeilet, vi trenger ikke to kulturhus. Vel, Ælvespeilet kunne ikke ha levert Kleive/Reiersrud-konserten, akkurat som kirken ikke setter opp Jul i Blåfjell.

Fantastiske konserter kunne vært presentert like bra i en rekonstruert kirke, men da Kleive i et nesten rock'n roll-pådrag fikk rommet til å gnistre fra de 2363 pipene i det nye orgelet, ble det en påminnelse om at det som skjer inni en kirke er minst like viktig som skallet utenpå. At Porsgrunn nå har to store scener og flere muligheter til kulturformidling på et så høyt nivå, er luksus for hele byen. Så får vi heller bære over med at en mobiltelefon ringte midt under O bli hos meg, for er det ett sted man får tilgivelse, må det være i kirken.