Gå til sidens hovedinnhold

Smittekamp på villspor

Mens smitten bare øker og innpå et par tusen innbyggere i lille Porsgrunn alene er i karantene eller ventekarantene, nekter ledelsen i regionhovedstaden Skien å be staten samordne smitteverntiltak. Skien hadde tirsdag over 10 prosent av alle nye smittetilfeller i hele landet.

PD mener

Også Porsgrunn er ute og kjøre, med damefesten som et skrekkeksempel. Da Grenland forrige gang sto overfor alvorlig veivalg i smitteverntiltakene, løp Skien foran for å fri seg fra statlig styring. De vedtok egen lokal forskrift, etter forslag fra Senterpartiet! Porsgrunn har i flere runder prøvd å holde igjen, men er blitt stående alene. Resultatet av gjenåpning, svikt i tiltak og smitte på kryss og tvers vet alle.

Dette handler ikke først og fremst om«blame game» mellom Robin og Hedda. Det er alles ansvar. Smitte ute av kontroll er dokumentasjon på at tiltakene ikke fungerer, og lokalpolitikerne har de siste ukene bevist at de ikke er i stand til å styre selv. Det hjelper ikke med gode intensjoner når smitten eksploderer foran dem. Så hva gjør man da? Andre må ta ledelsen.

Vi mener den største kommunen med det verste smittetrykket har det største ansvaret for å bringe situasjonen under kontroll. Det har Skien de siste ukene ikke gjort. De har kjørt sitt eget løp og lagt premisser for tiltak i hele regionen, før naboene har rukket fram til bordet hos stat og helsemyndigheter. I alle grenlandskommunene bør lokalpolitikerne nå erkjenne at de ikke er smitteverneksperter.

Kommentarer til denne saken