Følg PD på Facebook

Øystein Dalland fra Fellesforum for Heistad, Brattås og Skjelsvik sto i Borggården ved Brevik gamle rådhus og ventet. Inn strømmet flere og flere syklister i sine flotte sykkeldresser, hjelm og med vannflasker på sykkelstyret.

Abid Q. Raja er på en valgkampturné fra Lindesnes til Nordkapp for å slå et slag for grønne verdier, friluftslivets år, Sykle til jobben-aksjonen og kampen for å få til et løft for sykkel i Norge.

– Vil du støtte at gruvene i Brevik skal bli brukt til å lagre farlig avfall og at det skal behandles svovelsyre oppe i dagen? Kan du være med på at myndighetene skjærer gjennom allerede nå og sier nei til framtidig deponi i gruvene som ligger bare 100 meter fra nærmeste bolighus? spurte Øystein Dalland.

Abid Raja ble først litt desorientert om hva han som stortingspolitiker skulle mene om NOAHs og Norcems planer om å anlegge et deponi for farlig avfall i gruvene i Brevik. Han kjente tydeligvis ikke saken inngående.

– Skal det lagres farlig avfall i gruvene? Hva mener dere om dette? spurte Raja sine lokale Venstre-kolleger i Bamble og Porsgrunn som sto rundt ham. Åge Frisak, Per Solli, Siren Johnsen, Knut Magnus og Dag Yngland. Det virket ikke som at deponisaken i Norcems gruver i Brevik var den saken Raja er blitt godt orientert om.

Men i løpet av tre minutter ble han oppdatert i overskriftene i saken fra sine lokale partifeller.

– Porsgrunn venstre har vært imot deponi i gruvene fra dag 1, sa Venstres førstekandidat i Porsgrunn, Åge Frisak.

– Det var et enstemmig årsmøte i Telemark Venstre som fattet et vedtak om at vi er imot gruvedeponi, supplerte Per Solli.

– Er det noen politikere her lokalt som er for et deponi? spurte Raja.

Og svaret han fikk er at det er ikke helt klart. Han fikk vite at det er lokalpolitikere som ønsket en konsekvensutredning, men at dette ble nedstemt av Porsgrunn bystyre.

– Signalene dere gir meg skal jeg ta med meg tilbake til Stortinget. Det er sterke aktører dere kjemper mot, og jeg støtter dere og kampen mot avfallsdeponi, sa den syklende stortingspolitiker Abid Q. Raja som nå var opptatt av å få kjøpt seg en is i isbyen Brevik, før han syklet videre til Larvik.

Raja hadde startet sykkelturen mandag morgen i Tvedestrand, og dagsetappen skulle gå til Larvik. Med seg på veien fikk han syklister fra de ulike sykkelklubbene langs ruta. Kragerø Sykkelklubb var med gjennom Bamble og over Breviksbrua. Derfra tiltrådte syklister fra Grenland sykkelklubb som skulle sykle med ham til Larvik.

Norges Cykleforbund er støttespiller for Abid Rajas og Venstres sykkelaksjon, selv om de er upolitiske, som sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fra Skien og Grenland sykkelklubb presiserte i Brevik.

PD spurte Abid Raja om det ikke er fristende å jukse litt underveis til Nordkapp, og å bli fraktet i bil i noen etapper?

– Jeg kan ikke jukse, jeg må være ærlig. Jeg skal sykle hele strekningen og treffe så mange syklister og sykkelklubber som mulig. Hvis jeg jukser, så vil jeg jo alltid huske at jeg jukset. Det går ikke an, sa Venstre-syklisten og syklet videre sammen med blant annet de tre unge, lokale syklistene Martin Lia Gunstad fra Langesund, Thomas Wesmajervi fra Rugtvedt og Preben Syversen fra Heistad.