Sørbø hadde tatt turen ned for å se nærmere på en gamle bygården og brannen fredag morgen.

– Dette er vemodig, trist og faktisk helt uvirkelig. Det er ikke bare et hus som blir borte. Det er et viktig minne for veldig mange. Det er en av byens flotteste bygninger som brenner, sier han.

Han peker også på at bygningen har huset mye virksomhet som har betydd mye for mange.

– Ikke minst har mange hatt sitt første møte med utelivet her. Pizzaen var fast tilholdssted for mange av oss som vokste opp i byen, og et viktig minne i livet, sier han.

Håper fasaden står

Sørbø er allerede i gang med å tenke på hva som skjer med det gamle bygget etter brannen. Den gamle delen av bygget er totalskadd i brannen, men selv om politiet varsler at det er fare for at bygningen kollapser, står fortsatt store deler av den gamle fasaden.

– Da vi var barn, var dette bygget det store slottet i byen. Det var som det vi så i Walt Disneys verden på den tida, med tårn og alt som hører med. Jeg håper inderlig at fasaden vil stå, slik at det kan danne grunnlaget for å bygge opp igjen Meierigården slik den var. Her kan det fort bli bygget noe i glass og stål. Det ligger nok an til en ny kamp om hva som skal skje med gården, sier Sørbø.

Historisk gård

Det er ikke første gangen det brenner på dette stedet. Telegrafgården i Porsgrunn brant ned 14. mai 1899. Branntomta ble solgt av enkefru Serine Jeremiassen til den nye sammenslutningen Porsgrunn Meieribolag. Hennes mann Johan Jeremiassen var initiativtaker til Porsgrunds Porselænsfabrik.

Den nye meierigården ble oppført etter tegninger av arkitekt Haldor Børve, og sto ferdig i 1901. Gården er utført i pusset tegl, og har en monumental fasade mot Storgata. Bygningen er trukket tilbake fra gaten, og foran denne er det anlagt en plass. Hovedfasaden er symmetrisk komponert om en akse som markeres av en midtrisalitt med oppbygget barokkgavl. Hjørnene defineres av to tårn med slanke spir. Bygningen er utført i en historistisk eklektisk stilvariant med elementer av nyrenessanse og hovedvekt på nybarokk. Utførelsen vitner også om jugendstilens tilstedeværelse.

Dette skriver de på nettstedet arkitekturhistorie.no