– Dette er ikke en trussel. Det er ren matte, sier Kristiansen.

Strømprisene når stadig nye topper, og var onsdag formiddag og snuste på 4 kroner per kilowattime i Sør-Norge. For mange små og mellomstore bedrifter spøker det for driften. Det merker også Kristiansen som driver det populære gjestgiveriet i Langesund.

– Jeg ringte tilfeldigvis og sjekket nylig og strømregningen min er fire og en halv ganger høyere enn i fjor. Vi hyler og skriker om matvarer gått opp med 10-15 prosent, men dette er brutalt, sier han etter å ha mottatt fakturaen på 45.000 kroner for juli, sier Kristiansen.

Det vil si at prisen økte med 4,5 ganger sammenlignet med juli i fjor.

Frykter masseledighet

Han gjør det klart at det er først når vinteren kommer at strømforbruket blir høyt, da behovet for oppvarming stiger. Nå spøker det for om bedriften som i høysesongen har 20 ansatte på jobb, kan fortsette med helårsdrift.

Han er sterkt kritisk til at det ennå ikke er kommet en strømpakke som ivaretar små og mellomstore bedrifter i strømregionen.

– Det må komme noe fra regjeringen. Vi har ikke noe bedre å gjøre enn å vente å se. Om alle bedrifter på min størrelse blir nødt til å kaste kortene, blir det masseledighet, vi er nødt til å få en makspris eller et annet tiltak å forholde oss til. Det siste året har vist oss at vi ikke kan drive børs med så viktig infrastruktur. Nå er det gratis i Nord-Norge og fullstendig krise her, mener han.

Byttet alle vinduene

På gjestgiveriet har de gjort ulike grep for å kutte strømforbruket.

– Vi bytta alle vinduene på hele huset, 34 vinduer totalt. Kanskje er det mulig å stenge deler av bygget, men samtidig er det en ganske åpen løsning hos oss. Mange ting man kan bytte, som gamle panelovner, LED-pærer også lignende, noe som er greit å gjøre uansett strømpris. Men uansett tiltak, så vil ikke det kunne gjøre nok utslag til at vi kan holde åpent utenfor sesong, sier Kristiansen.