– Vi starta i 2013 ja, året etter at bokhandelen kom. Det var opprinnelig et konsept bokhandelen satte i gang, så bestemte vi andre for å slenge oss på.

Slik ble Handle lokalt-dagen en tradisjon i Langesund. En folkefest butikkene i sentrum arrangerer sammen for å sette fokus på de lokale butikkene i byen. 14. oktober braker det løs, men i år startet de tidlig. Allerede én måned før, torsdag 14. september.

– Vi pleier å lodde ut premier og masse fine gavekort på selve dagen, men i år ville vi virkelig slå på stortromma, sier Rogn-Hegge.

Torsdag startet de en konkurranse hvor man kan vinne gavekort på Wreden og klesbutikken Torget 12 til en verdi av 5000 kroner. Opplegget er enkelt. Kjøper du noe i de 16 butikkene i sentrum, kan du legge kvitteringen i en boks og du er med i trekningen.

– Siden vi hadde en såpass fin premie, ville vi gjøre litt ekstra ut av det og starte tidlig. Poenget er at folk skal bruke sine lokalbutikker. Én handel er ett lodd, sier de.

I fjor testa de ut ballongslipp. Da putta de gavekort i masse ballonger og slapp dem fri på torget. Både store og små løp rundt for å få tak i premier donert fra næringslivet i byen og omegn.

– Det var veldig moro, så det skal vi gjøre igjen i år, sier Lene Hegge fra Torget 12.

De forsikrer imidlertid om at alt søppel blir ryddet bort etter markeringen.

– Det virket som folk var bekymret for forsøpling i fjor, men vi kan forsikre om at ballongene har vanlig luft i seg og blir ryddet bort.

Etter en travel sommer har det roet seg i sentrum, men butikkdriverne opplever likevel at det er godt med folk i byen. Spesielt i helgene.

– Det er klart det er forskjellige sesonger for de ulike butikkene, høsten er bra for mange, for andre er den mer laber. Uansett opplever jeg det er bra med folk på torvet om dagen. Spesielt i finværet, sier Rogn-Hegge.

Nå gleder de seg til feiring og liv i sentrum i høst. Med høstmarkeder de neste to helgene og Handle lokalt-dagen håper de å holde aktiviteten oppe også inn mot jul.

– Vi støtter masse lag og foreninger, og vi er den første sommerjobben for mange. Det er viktig at folk fortsetter å bruke oss, slik at vi kan fortsette å støtte andre. Det er det denne dagen handler om, sier de.

Her er de 16 butikkene som er involvert i Handle lokalt-dagen:

Kenyabutikken

Manilabutikken

Ennis Beautique

Boksafari

Torget 12

Lille Kafe

På Torget

Langesund Landhandel

Josefine

Hegges Blomster

Santa Fe Klippotek

Tina's Frisør

Langesund Ostemakeri

Klippen over I'en

Langesund Fotterapiklinikk

Det gamle rådhuset- verksteder og galleri