Stortingsveteran Terje Lien Aasland fra Skien som er valgt inn på Stortinget for fjerde gang, er blant minoriteten som har med seg et fagbrev. De 49 nyvalgte Ap-representantene er en gruppe der høyere utdannelse er langt mer vanlig enn generelt i befolkningen. Politikere fra privat sektor er en minoritet, skriver Klassekampen.

– Det er bra det er noen som har bakgrunnen jeg har også, sier Aasland, som har fagbrev i energimontørfaget og har vært distriktssekretær i El og IT i Telemark.

Av de andre på telemarksbenken, er Frps Bård Hoksrud den eneste uten høgskole eller universitetsutdannelse. Han har bakgrunn fra dagligvarebransjen. Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er utdannet prest, Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) er journalist, mens Solveig Sundbø Abrahamsen (H) og Lene Vågslid (Ap) er lærere.

Mens én av tre har høyere utdannelse generelt i befolkningen, har åtte av ti i Aps stortingsgruppe høyere utdannelse. Samtidig er det bare seks av representantene i stortingsgruppen som kommer rett fra jobb i privat sektor.

Et viktig springbrett inn på Stortinget er en jobb eller verv i partiet, enten som ordfører, fylkesordfører eller politisk rådgiver. Av de 49 politikerne i stortingsgruppen har 25 av en slik bakgrunn, blant dem de to Ap-nestlederne Trond Giske og Hadja Tajik.

Av SVs elleve stortingsrepresentanter har ni høyere utdannelse, mens Rødts Bjørnar Moxnes har en master i sosiologi.