Gå til sidens hovedinnhold

8 av 10 Ap-representanter har høyere utdannelse

Artikkelen er over 4 år gammel

Det store flertallet av Aps stortingsrepresentanter har høy utdannelse og jobberfaring fra offentlig sektor.

Stortingsveteran Terje Lien Aasland fra Skien som er valgt inn på Stortinget for fjerde gang, er blant minoriteten som har med seg et fagbrev. De 49 nyvalgte Ap-representantene er en gruppe der høyere utdannelse er langt mer vanlig enn generelt i befolkningen. Politikere fra privat sektor er en minoritet, skriver Klassekampen.

– Det er bra det er noen som har bakgrunnen jeg har også, sier Aasland, som har fagbrev i energimontørfaget og har vært distriktssekretær i El og IT i Telemark.

Av de andre på telemarksbenken, er Frps Bård Hoksrud den eneste uten høgskole eller universitetsutdannelse. Han har bakgrunn fra dagligvarebransjen. Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er utdannet prest, Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) er journalist, mens Solveig Sundbø Abrahamsen (H) og Lene Vågslid (Ap) er lærere.

Mens én av tre har høyere utdannelse generelt i befolkningen, har åtte av ti i Aps stortingsgruppe høyere utdannelse. Samtidig er det bare seks av representantene i stortingsgruppen som kommer rett fra jobb i privat sektor.

Et viktig springbrett inn på Stortinget er en jobb eller verv i partiet, enten som ordfører, fylkesordfører eller politisk rådgiver. Av de 49 politikerne i stortingsgruppen har 25 av en slik bakgrunn, blant dem de to Ap-nestlederne Trond Giske og Hadja Tajik.

Av SVs elleve stortingsrepresentanter har ni høyere utdannelse, mens Rødts Bjørnar Moxnes har en master i sosiologi.

Kommentarer til denne saken