Hos storm.no i Bergen holder meteorologene et skarpt øye med et værfenomen som kan føre til en flom av Sibir-kulde inn over våre trakter. Fenomenet kalles stratosfærisk oppvarming, noe som ofte fører til at polarluft feier ned over Europa fra Sibir.

– Dette fenomenet har vi holdt et øye med i lang tid, forteller meteorolog Ina Ynnesdal.

– Det vi er helt sikre på er at det kommer et høytrykk som vil legge seg over Skandinavia, men vi er litt usikre på akkurat hvor dette plasserer seg. Er vi heldige, så legger det seg midt over oss slik at den verste kaldluften går sør for oss, men flytter det seg litt nordover – blir det veldig kaldt fra helga og utover i neste uke.

Ingen vår i sikte

Hvor kaldt er litt vanskelig å si, for det er mange faktorer som påvirker temperaturen. Blir det skyer, så blir det ikke så ille – men blir det klarvær, kan nattetemperaturene fort havne under 15 minusgrader på Østlandet.

– Det blir spennende å følge med de nærmeste dagene. Det er veldig små endringer som kan føre til store forskjeller i hvor kaldt det blir, sier Ynnesdal.

– Men hva med våren da? Er den i sikte?

– Beklager, så langt fram vi kan se er det ikke noe tegn til vår. De neste to ukene blir det fortsatt vinter i Sør-Norge.

Men for de av oss som venter på vår, er det altså lite oppmuntring i sikte. Alt tyder på fortsatt minusgrader så langt meteorologene kan se for deler av Østlandet, mens det kan bli noen varmegrader på dagen ved kysten, dersom lavtrykket treffer slik at vi ikke får de kaldeste dagene.

Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid har laget en liste over når våren i gjennomsnitt kommer til forskjellige steder i Norge.

Våren er definert som perioden av året der døgnmiddeltemperaturen ligger mellom 0 og 10 grader, og temperaturen må være stigende.

Her er lista han har satt opp basert på den gjeldende normaltemperaturen:

Ørland (Sør-Trøndelag): 20. februar

Oksøy fyr (Vest-Agder): 23. februar

Torungen fyr (Aust-Agder): 01. mars

Lærdal (Sogn og Fjordane): 06. mars

Færder fyr (Vestfold): 08. mars

Værnes (Nord-Trøndelag): 15. mars

Oslo: 17. mars

Rygge (Østfold): 18. mars

Skrova fyr (Nordland): 19. mars

Bodø (Nordland): 25. mars

Gardermoen (Akershus): 30. mars

Rena (Hedmark): 06. april

Andøya (Nordland): 06. april

Fagernes (Oppland): 08. april

Tromsø (Troms): 11. april

Fruholmen fyr (Finnmark): 12. april

Bardufoss (Troms): 17. april

Alta (Finnmark): 19. april

Røros (Sør-Trøndelag): 20. april

Geilo (Buskerud): 22. april

Vardø (Finnmark): 26. april

Fokstugu (Oppland): 28. april

Møsstrand (Telemark): 28. april

Kautokeino (Finnmark): 04. mai

Jan Mayen: 23. mai

Bjørnøya: 28. mai

Svalbard lufthavn: 04. juni