Sør-Norge kan også denne helgen vente seg sol og varme med temperaturer opp i 27-28 grader i skyggen. I Nord-Norge venter de fortsatt på skikkelig sommervær og må nøye seg med mellom 5 og 10 grader. Unntaket i nord er Helgeland der temperaturene kan nå opp i 15 grader til helgen, melder Nettavisen.

- Vi har en todelt værsituasjon i Norge nå, og den fortsetter. Så langt prognosene våre går, ser vi ingen store endringer i nord, men vi håper selvsagt på bedre tider her også, sier meteorolog Ida Fossli på telefon fra Tromsø. Hun jobber på Vervarslinga i Nord-Norge, der det torsdag var snø i morgentimene.

Her blir det varmest

- Dere venter opp mot 30 grader til helga. Hvem får det varmest?

- Det er nok områdene sørover i Oslofjordene og noen av de varmeste dalstrøkene på Østlandet.

Usikkerhet om byger og regn

- Men det er også varslet bygevær til helga?

- Ja, vi venter noen ettermiddagsbyger inn over Sør-Norge fra søndag ettermiddag og tidlig til uka. Det er vanskelig å si hvor dette kommer og hvor mye det er snakk om. Dette bygeværet er typisk sommervær det er vanskelig å lage nøyaktige prognoser for, sier Fossli.

Bygeværet er ikke ventet å legge noen særlige demper på skogbrannfaren.

- Trenger å kjøle dere ned litt

Når bygeværet kommer inn over landet, vil temperaturen også synke en del.

- Dere vil merke at temperaturen går ned, men nå trenger dere vel å kjøle dere ned litt i sør? sier meteorologen i Tromsø.

For de som vil kjøle seg ned til helgen, er det gode badetemperaturer i en rekke fylker. Torsdag ble det for eksempel målt 22 grader på Hvalstrand i Asker, 21 grader på Skjæra i Tofte i Buskerud, 20 grader på Steinsnes i Vestfold, 18 grader på Frøystad gård i Stavanger og 18 grader ved Hotell Ullensvang i Hordaland.

Meget stor skogbrannfare

Problemet med den lange perioden med høytrykk i sør er at skogbrannfaren nå er meget stor på Vestlandet sør for Stad og på Østlandet og i fjellet i Sør-Norge.

«Meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning. Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt. Vær svært forsiktig med åpen ild», heter det i varselet på yr.no.