Gå til sidens hovedinnhold

Vekst og fall i Grenland

PD mener

Vekst i Grenland (ViG) er på vei mot nedleggelse. Fredag ble en e-post fra ordføreren i Bamble kjent gjennom omtale her i avisa. Der mer enn antyder ordfører Hallgeir Kjeldal at klokkene ringer for ViG. Det betyr i så fall slutten for næringssamarbeidet i Grenland gjennom mange år. Et helt avgjørende spørsmål er hva som er alternativet. Alt som er bygget opp er lett å rive ned, med utilsiktede konsekvenser.

ViG har vært utskjelt i mange år, men skal de siste åra ha blitt mer profesjonalisert og spisset i forhold til oppgavene de har fått av eierne. Industrien i Porsgrunn og Bamble er selve lokomotivene.

Så hvorfor kommer de sterke signalene om nedleggelse akkurat nå? Kjeldal skriver i e-posten at Drangedal vil ut, og at Skien har signalisert veldig tydelig at de vil ut. Fredag ble det kjent at Skien har ansatt ny næringssjef, en dyktig kvinne. Hun sier til Varden at hun synes det er spennende å bygge opp et eget næringsteam i kommunen.

Det er bare noen uker siden styret i ViG drøftet mulig sammenslåing av selskapet med den såkalte inkubatoren på Herøya, der den nye næringssjefen i Skien kommer fra. Styret skal ha vært positive til å se på en sammenslåing som vil innebære at ViG flytter fra Klosterøya til Herøya, med andre ord fra Skien til Porsgrunn.

Vi vet ikke sikkert, men kan ikke utelukke at flytting kan være dråpen som har fått Skien til å trekke seg fra samarbeidet, og heller bygge opp sitt eget apparat med ny sjef og Google-prosjekt.

Kommentarer til denne saken