Zoé (26) er fra Bordeaux. Victoria (29) er fra Østfold. Men en helt spesiell grunn gjorde at de ville feire kjærligheten sin på Notodden

Endelig åpner Heddal stavkirke dørene for vielser etter koronanedstengingen. Første par ut av de vakre dørene i brudekjoler var Victoria (29) og Zoé (26).
Publisert

(Telen) Det var et gledestrålende brudepar som kom ut fra den historiske bygningen. Zoé og Victoria. Begge med det flunkende nye etternavnet Boulloud Borgen.

- Vi har planlagt dette i to år, så vi var veldig redde for at det ikke skulle la seg gjøre, forklarer Victoria. Verken hun eller Zoé er altså fra nærområdet. Men likevel måtte det bli denne kirken de giftet seg i, og grunnen er spesiell:

- Jeg er arkeolog og kunsthistoriker, og jobber med vikinghistorie, forklarer Victoria.

- I tillegg har jeg vært på fiolinkurs på Kongsberg hvert år fra jeg var seks til seksten år, og da kjørte vi alltid forbi stavkirka. Så nå, da vi satt under vielsen var jeg helt satt ut av veggmaleriene rundt oss og luktene inne i kirken.

Korona satte stopper

Med festreservasjon på nasjonalromantiske Hustvedtgården tegnet det til å bli den perfekte bryllupsfesten. Men det er et stort skår i gleden forteller de nygifte: For på grunn av koronarestriksjonene er 60 prosent av de innbudte gjestene ikke tilstede. Det inkluderer Zoés nærmeste familie.

- Hadde Norge bare åpnet 10 dager tidligere så hadde det gått, sier hun.

- Nå gikk det ikke på grunn av ti dagers karantenen. Men det har også vært viktig for oss å være ansvarlige. Det går ikke like bra med koronaen i Frankrike som det gjør i Norge. Men vi skal ha fest i Frankrike neste år.

Dessuten var familien hennes tilstede, på en måte. En av gjestene hadde dem nemlig med direkte inn i vielsen via Whats app, en digital meldings-app. Der fikk de se et litt spesielt bryllup der presten brukte Antibac på egen hender før han tok i brudeparets, og der gjestene måtte sitte med en meters mellomrom mellom hverandre, nøye merket opp.

Nesten ikke gift

Det var som studenter i Frankrike de to møttes for sju år siden.

Vi snakket sammen første gang på nettet i desember 2013, og møttes første gang i februar 2014. To uker etterpå flyttet vi sammen, og etter det har vi ikke vært fra hverandre, smiler de to.

Og selv om det er trist at ikke hele familien kan glede seg med dem, er de egentlig bare glade for at det i det hele tatt ble bryllup.

- Det var bare så vidt, for papirene vi trengte fra Frankrike, ble sendt rundt fra Belgia til ulike steder i Frankrike i et papirkaos, forteller Zoé.

Dette er papirer som etter fransk lov skal henge på ambassaden i en tidsperiode for at de som ønsker det skal kunne protestere på ekteskapet, slik man gjerne ser skjer under selve vielsen i amerikanske filmer.

- Det tok tre måneder før de kom, så vi rakk det akkurat. Og det er jo tross alt det viktigste sier de to, før de setter seg inn i en innleid Chevrolet 1931-modell fra Motorkjøretøyhistorisk forening, for en sightseeing tur på Notodden.

Gullik Lonar er førstegangs-sjåfør for brudepar på Notodden. Og stolt eier av den originale Chevroleten fra 1931.

Gullik Lonar er førstegangs-sjåfør for brudepar på Notodden. Og stolt eier av den originale Chevroleten fra 1931.

Stas å være i gang igjen

Kirkeverge Håvard Russnes forteller at mange har ventet på at Heddal stavkirke igjen skulle ta i mot vielser.

- For mange er det viktig å gifte seg nettopp der, enten av årsaker som dette paret, eller av en annen, som vi ofte hører: De har besteforeldre, oldeforeldre eller tippoldeforeldre som er døpt der og gift der. Det kan handle om generasjoner og århundrer med tradisjoner, forteller Russnes.

- Så vi synes det er stas å være i gang igjen.Artikkeltags